Wegetarianizm

Wszystkie ankiety jakie przeprowadzono na forum znajdują się tutaj. Oddając swój głos na którąś z ankiet, pomagasz oraz decydujesz o swojej przyszłości.

Moderator: Opiekunowie

jesteś wegetarianinem?

tak
12
18%
nie, ale zamierzam przejść na wegetarianizm
14
21%
nie
42
62%

Liczba głosów : 68

Post Śr kwi 22, 2009 9:14 pm

Re: Wegetarianizm

Nie jem mięsa od wielu lat i czuję się świetnie. Tylko rybki lubię :)
Należałoby wspomnieć o paru innych rzeczach:
- ważne jest nie tylko samo nie jedzenie mięsa, ale także właściwe dobieranie składników pożywienia, nie łączenie różnych pokarmów ze sobą
- częstość i ilość przyjmowania posiłków dziennie, gimnastyka, ruch fizyczny itp.
Słyszałem, że ludzie po przeszczepie cudzych orgamów odczuwają czasem emocje jakie mieli dawcy organów przeszczepionych. Także fragmenty pamięci z życia dawców, uczucia itp. To by wskazywało na przenoszenie w jakiś sposób energii wyższych przez materię (?)

Post Śr kwi 22, 2009 10:19 pm

jarekhuna wszystko co napisałeś/aś zawarte jest w książce "TAO ZDROWIA" DANIEL REID i masz całkowita racje a wszystko nazywa się tropologia nauka o łączeniu pokarmów
i co dziwne trudno to znaleźć na necie
pozdrawiam
KAMIL ;)
PEACE AND LOVE

Aurea Mediocritas

Post Cz kwi 23, 2009 12:58 am

Przyznam się, że również nie jem mięsa. Jeśli miał bym streścić, to tak jak w przypadku KAMILA odrzuciła mnie od mięsa świadomość sytuacji zwierząt przemysłowych, jeśli jako człowiek mogę obejść się bez pokarmów mięsnych i przeżyć to dlaczego nie? Chociaż uważam że moje przypadkowe (a podobno przypadków nie ma) zainteresowanie wegetarianizmem było dla mnie krokiem ,który skierował mnie na ścieżkę mojego własnego rozwoju. Po prostu zmieniły się trochę moje zainteresowania :)

KAMIL napisał(a):jarekhuna wszystko co napisałeś/aś zawarte jest w książce "TAO ZDROWIA" DANIEL REID (...)

Chyba będę musiał wykombinować sobie wspomnianą przez ciebie książkę bądź jakąś podobną bo stałem się trochę monotematyczny w literaturze a potrzebuje pewnych bodźców na tej płaszczyźnie :P

Post Cz kwi 23, 2009 8:27 am

podobno ten film pomaga ludziom zmienić trochę nawyki żywieniowe:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 4130308142

Post Cz kwi 23, 2009 11:51 am

feel daj spokój trzeba najpierw ostrzec ludzi co puszczasz :x , darujcie sobie nie oglądajcie :cry:

cały czas mam przed oczami tego żywego psa wrzuconego do śmieciarki bestialstwo :cry:
Ostatnio edytowano Cz kwi 23, 2009 2:43 pm przez KAMIL, łącznie edytowano 3 razy
KAMIL ;)
PEACE AND LOVE

Aurea Mediocritas

Post Cz kwi 23, 2009 1:02 pm

24 miliardy zwierząt rocznie ląduje w rzeźniach. Być może po obejrzeniu tego filmiku trochę inaczej zacznie komuś smakować pasztet drobiowy.
Hasłem filmu powinny być słowa Charles'a Pattersona:
"Hitler traktował ludzi „tylko” tak, jak ludzie traktują zwierzęta"

Post Cz kwi 23, 2009 3:38 pm

Takie filmy powinny być emitowane w TV, świat byłby inny...

Niedobrze mi... :(

Post Cz kwi 23, 2009 6:34 pm

feel daj spokój trzeba najpierw ostrzec ludzi co puszczasz , darujcie sobie nie oglądajcie

Obejzyjcie przynajmniej, zeby wiedziec jak jest naprawde, a nie uciszac swoje emocje tylko wiedza, ze 'zle sie dzieje'.
Film ciezko sie oglada to fakt. Przez niektore momenty naprawde ciezko przebrnac, ale wie czlowiek juz co i jak...

POZDRAWIAM

Post Wt kwi 28, 2009 10:22 pm

Pytanie do wegetarian (czy tam wegetarianinów)- czy wiecie, że większość serów jest konserwowana przy pomocy substancji pozyskiwanych z żołądków jagnięcych? Albo częste w napojach barwniki- jeden z nich pozyskuje się z robaków.
Ile to można się ciekawych rzeczy dowiedzieć od znajomych studiujących Żywienie Człowieka.
Nie podaję konkretów, bo po pierwsze się na tym nie znam, a po drugie nie pamiętam tych łacińskich nazw.
Kolejna sprawa- szkoda, że w ankiecie nie ma opcji "nie jestem, a byłem". Tak, byłem gdy miałem jakieś 14-15 lat. Przez rok. Ale mięso jest przepyszne, a skoro nasze żołądki są do niego przystosowane, to czemu mamy ich nie jeść? Czy ten cały świat w podłożu fizycznym nie jest doskonale ustawiony przez wyższą siłę? Nawet przez przypadek?
Gdybym żył w ciepłym klimacie, to pewnie zrezygnowałbym z mięsa. Nawet w wakacje gdy słońce praży niemiłosiernie, aż odechciewa się jeść czerwonego mięsiwa. Można spokojnie wyżyć na owocach i warzywach.

Jako mięsożerca staram się jednak dbać o to co jem. Staram się kupować jajka jak najlepszej jakości (niestety klasy 0 ani 1 nie znalazłem jeszcze), gdyż nie dość, że szkoda mi tych kur którym się obcina nogi i dzioby, to w dodatku, najważniejsze, to że smak jajek jest dużo gorszy niż ten od jajek od "szczęśliwych kur".
Nie porównujmy człowieka do zwierzęcia. Człowiek ma duszę, zwierzę- nie. Cierpienie ludzkie nie równa się cierpieniu zwierzęcia.
Fluorescencyjne samochodziki skaczą po horyzontach

Post Wt kwi 28, 2009 11:03 pm

Ja na jedzenie mięsa patrzę w taki oto sposób. Zawsze kiedy mi się chce zjeść mięso to wyobrażam sobie że jakbym miał taką np. kurę lub świnię, którą bym się zajmował jakiś czas, a potem miałbym ją zabić aby ją zjeść to mi się odechciewa.

Zastanawiam się zawsze czy dałbym radę zabić taką kurę i jak sobie tak myślę i myślę to wychodzi mi że bym nigdy jej nie zabił. Skoro bym jej nie zabił to i mięsa bym nie zjadł - proste.

Nie znaczy to że nie jem mięsa ale mnie do niego nie ciągnie. Skłamałbym jakbym powiedział że mi nie smakuje. No to nie byłaby sztuka nie jeść mięsa jakby mi nie smakowało :P. Jednak nie kupuję mięsa. Jem tylko jak np. mama zrobi czasem coś na obiad ( rzadko jestem w domu, około raz na 3 miesiące, a u mnie jedzą mięso ), jak sobie pomyślę że stała przy garach i się napracowała to nie mogę po prostu powiedzieć "Nie zjem i już". Wtedy jem z dużym oporem mimo że mi smakuje - wiem że trochę pieprzę ale takie mam odczucia i nie wiem jak to opisać. Oczywiście zawsze gadam matce o nie jedzeniu mięsa. Kiedyś nawet jej ten filmik puściłem i była wstrząśnięta, nawet do końca nie obejrzała. Jednak nadal nie może się powstrzymać.

Post Śr kwi 29, 2009 11:58 am

mbelly napisał(a):Wtedy jem z dużym oporem mimo że mi smakuje - wiem że trochę pieprzę ale takie mam odczucia i nie wiem jak to opisać

to się nazywa wewnętrzna sprzeczność :)

Post Cz kwi 30, 2009 11:16 pm

Człowiek ma duszę, zwierzę- nie. Cierpienie ludzkie nie równa się cierpieniu zwierzęcia.

Ręce opadają. Zdajesz sobie sprawe, ze dzielisz 91% kodu genetycznego z małpą, którą pewnie także uznajesz za 'tylko zwierze'? Przykro mi to mowic, ale za duzo biblii, albo nie wiem czego...
Osobiscie uwazam, ze jako ludzie stoimy na innym poziomie ewolucji. Innym nie znaczy lepszym, ale nie lepszym nie oznacza gorszym...

Postaraj sie kiedys sam spojzec na swiat i sam dojsc do pewnych wnioskow. Naprawde nie trzeba podchwytywac wymyslow innych. Samemu takze mozna wiele zrozumiec.

-------

Co do tematu. Ja wiele spraw sobie przemyślałem i nie zostałem wegetarianinem, a... weganinem. Nie jem juz zadnych produktow pochodzenia zwierzecego i narazie nie mam z tym problemow. Co prawda dopiero 3 dni to trwa, ale z pewnoscia sobie poradze. Powod? Nie chce swoimi pieniedzmi napędzać biznesu, ktory bazuje na cierpieniu niewinnych istot, a i czytalem, ze dieta weganska jest zdrowsza, wiec dwa w jednym :)

POZDRAWIAM

Post Pt maja 01, 2009 9:23 am

więcej mamy wspólnego z delfinami, których mózgi przetwarzają informacje 10 razy szybciej niż nasze. Bo nasze co z tego, że duże skoro puste.
Dusza? Ktoś mi wyjaśni pojęcie duszy, bo widzę tu stricte chrześcijańską ignorancję. Jeśli dusza ogólnie pojmując to ciało astralne, fizyczne, mentalne itd. tzn. że zwierzęta nie mają żadnego z nich? Teoretycznie jesteśmy w lepszym położeniu niż słabe i bezbronne ryjówki - jako bogowie, mądrzejsi i w ogóle winniśmy raczej wykazać się empatią. Ale widać bliżej nam do tego tam w chmurkach matrixa, od którego oczekujemy bezwarunkowej miłości, której sami dać żabom nie potrafimy.

Post Pt maja 01, 2009 11:21 pm

feel napisał(a):więcej mamy wspólnego z delfinami, których mózgi przetwarzają informacje 10 razy szybciej niż nasze. Bo nasze co z tego, że duże skoro puste.
Dusza? Ktoś mi wyjaśni pojęcie duszy, bo widzę tu stricte chrześcijańską ignorancję. Jeśli dusza ogólnie pojmując to ciało astralne, fizyczne, mentalne itd. tzn. że zwierzęta nie mają żadnego z nich?

myślę czasem, że nie mamy żadnej przewagi nad zwierzętami, prócz bardziej kreatywnego umysłu i bardziej analitycznych, rozbudowanych schematów semantycznych. Czasem myślę, że zwierzęta i rośliny rozumieją świat o niebo lepiej od nas.
Co wiem na pewno, są od nas szczęśliwsi, bo nie szukają większego celu, znają swój cel: przetrwać.
My natomiast za swoim celem możemy gonić wiecznie jako cywilizacja

Post Pt maja 01, 2009 11:24 pm

tarzanno napisał(a):Nie porównujmy człowieka do zwierzęcia. Człowiek ma duszę, zwierzę- nie. Cierpienie ludzkie nie równa się cierpieniu zwierzęcia.

a to jest głupie.
Opowiem Ci coś. Dziadek przyniósł kiedyś do chaty poranionego jeża co nie mógł chodzić.
Przez noc łaził po kuchni i pewnie zadział jakieś przewody, bo wrzeszczał na całą chatę. Te krzyki były prawie jak ludzkie ;]

a skamlenie psa słyszałeś?

nie cierpią, tak? ...
oczywiście
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ankiety