bilokacja

Pojęcia, zjawiska, nazwy, akronimy, postacie...

Moderator: Opiekunowie

Post Cz lip 10, 2008 6:58 am

bilokacja

Bilokacja - synonim oobe jeszcze z czasów pierwszej fali zainteresowania odmiennej strony rzeczywistości z czasów przełomu XIX i XX wieku.

[zauważysz błąd - wytknij go]
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki świadomości:::... wędrowiec do świtu
http://www.obemania.pl/
KOCHAM WAS :)

Opiekun

Post Cz lip 10, 2008 9:34 am

Re: bilokacja

Nie jestem pewna czy to takie standardowe OOBE. W bilokacji osoby poza ciałem postrzegane są fizycznie przez innych ludzi w zwykłym stanie świadomości, dlatego mówi się tu o bilokującym jako o osobie przebywającej w dwóch różnych miejscach w świecie fizycznym jednocześnie.
Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczyny szczęścia

Podróżnik z bagażem doświadczeń

Post Cz lip 10, 2008 11:54 am

Tak - jedna z takich osób współcześnie żyjących jest Karmapa który jest czasami widziany w kilku miejscach jednocześnie.
http://www.zdrogi.blogspot.com L i b e r t é _ t o u j o u r s

Opiekun

Post Cz lip 10, 2008 1:21 pm

Historycznie: Ojciec Pio....
Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczyny szczęścia

Post Cz lip 10, 2008 1:30 pm

Kronopio a możesz coś więcej o tym napisać, albo zarzucić jakiegoś dobrego linka? Byłabym Ci szalenie wdzięczna :D

Post Cz lip 10, 2008 4:09 pm

z polaków najbardziej znany jest chyba Stefan Ossowiecki.
dzięki za uwagi :) od tego jest ten wątek.
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki świadomości:::... wędrowiec do świtu

Post Cz lip 10, 2008 5:53 pm

***Mermaid*** napisał(a):Kronopio a możesz coś więcej o tym napisać, albo zarzucić jakiegoś dobrego linka? Byłabym Ci szalenie wdzięczna :D

http://www.karmapa.pl/ to jest stronka o nim, ale nie pamiętam juz gdzie czytałem o bilokacji...
http://www.zdrogi.blogspot.com L i b e r t é _ t o u j o u r s

Post Cz lip 10, 2008 5:57 pm

Czytałem w pewnym podręczniku o podróżach astralnych o bilokacji. Chodziło w niej (z grubsza) o świadomym wyjściu z ciała, jednocześnie kontrolując ciało astralne z fizycznym. Np. pewien MNICH, który potrafił wychodzić z ciała miał właśnie odprawiać msze. Pod czas jej kazania, przypomniał sobie o mszy, którą miał prowadzić kilkanaście kilometrów dalej w innym kościele. Ów MNICH przyklęk dając znać "wiernym" iż czas na ciszę modlitewną. W tym czasie odprawiał kazanie w "drugim" miejscu w tym samym czasie. Ciekawe i myślę warte pogłębienia zjawisko. Nie dość że człowiek utrzymuje świadomość astralną to jeszcze jest dokładnie widziany przez innym jakby był cały czas w ciele fizycznym....

"Posłuchajcie i zważcie u siebie, że według Bożego rozkazu, kto za życia choć raz był w niebie, ten po śmierci nie trafi od razu."

Post Cz lip 10, 2008 6:51 pm

Conchita napisał(a):Nie jestem pewna czy to takie standardowe OOBE. W bilokacji osoby poza ciałem postrzegane są fizycznie przez innych ludzi w zwykłym stanie świadomości, dlatego mówi się tu o bilokującym jako o osobie przebywającej w dwóch różnych miejscach w świecie fizycznym jednocześnie.

na pewno nie jest. dodam iż panu Monroe udawało się czasami na tyle dostroić iż bywał widywany przez osoby do których się udawał. a przynajmiej dawało się go od otoczenia odróżnić :)

Post Cz lip 10, 2008 7:10 pm

Jest też taka teza, że osoby podróżujący w świecie astralnym, częściej wyczuwają obecność innej osoby, czy nawet częściej taką osobę widują kiedy jest w tym stanie, niż osoba, która nie ma o tym pojęcia.

"Posłuchajcie i zważcie u siebie, że według Bożego rozkazu, kto za życia choć raz był w niebie, ten po śmierci nie trafi od razu."

Post Pt lip 11, 2008 7:35 pm

to podczas bilokacji jedno z tych ciał jest astralne czy 2 są fizyczne?

Post N lip 13, 2008 7:13 pm

jedno jest astralne, a drugie fizyczne z tego co wyczytałem, ale obydwa w pełni świadome....

Post Śr lip 16, 2008 11:50 pm

Czytalam o nauczycielce, ktorą w czasie lekcji uczniowie widzieli jednoczesnie w klasie i na zewnątrz. Ona potem mowila,że w momencie bilokacji czula sie slaba i niewyrazna, ale nie wiedziala, że sie zdublowala, wiec o swiadomosci nie może byc mowy.
Bodajze ucznowie wołali nauczycielke, zeby spojrzala za okno, ale ona ich jakos nie slyszala.

Post Pn mar 16, 2009 8:54 pm

A może polega to na tym, że ciało astralne jakby zagęszcza (lub modyfikuje w jakiś tajemniczy sposób) zmagazynowaną w nim energię tworząc rzeczywiste ciało fizyczne. Tłumaczyłoby to znaczne ubytki sił życiowych u osób praktykujących bilokację bezpośrednio po niej. Jeśli byłoby to prawdą, to być może ludzie tacy mogliby robić proces odwrotny, czyli dematerializować własne ciało fizyczne.

Post Wt mar 17, 2009 2:39 am

A ktoś słyszał o Sai Babie? Ja tylko trochę. Ponoć ten to dopiero czaruje :)
Następna strona

Powrót do OOBE Encyklopedia