Wyobraźnia w śnieniu

To miejsce na słowa, które szczególnie zwróciły Twoją uwagę podczas lektury, a może szukasz ich interpretacji

Moderator: Opiekunowie

chosen one ;)

Post Pt cze 19, 2009 10:41 am

Wyobraźnia w śnieniu

/posłużę się cytatem zamieszczonym na mojej stronie/

"(…)- O jakiej zagadce mówisz, don Juanie?
- O zagadce wielkiej prostoty i zupełnie niemożliwości poruszania ciała energetycznego. Usiłujesz poruszyć je tak, jakbyś znajdował się w normalnym świecie. Spędzamy tak wiele czasu na nauce chodzenia, że wydaje nam się, iż nasze ciała energetyczne także powinny chodzić. Nie ma żadnego powodu, dla którego miałoby to robić; chodzenie przychodzi na na myśli samo, ponieważ jest zakodowane w naszym umyśle(…)" Carlos Castaneda ”Sztuka śnienia”

/i mój komentarz/

Nie raz doświadczyłem w śnieniu natychmiastowego przemieszczania lub natychmiastowych reakcji do sytuacji w pewnym sensie niezależnych ode mnie.
Jak powiedział do Juan „twoje ciało energetyczne dokładnie wie, jak się poruszać”.
Nie wszędzie panują takie same prawa fizyki, a nawet są miejsca gdzie są kreowane tak jak komuś się to żywnie podoba.

Trochę wyobraźni w śnieniu na pewno się przyda ;)
Sny są nami, a my nimi swoimi pragnieniami.
Obrazek

Opiekun

Post So cze 20, 2009 10:27 am

Re: Wyobraźnia w śnieniu

A jak mam traktowac gwaltowne wyrzucenie ze snu do reala, a dokladniej w paraliz, po czym wychodze. Niektorzy odzyskuja swiadomosc we snie, a mnie z niego czesto wywala, nie miewam swiadomych snow i nie potrafie narazie jakos dojsc do tego zeby je miec.
Czasem to wszystko poprzedzone jest wyrazaniem intencji czy afirmacjami, lub zwyklymi prosbami do niefizycznych.
W jaki sposob mozna interpretowac takie przypadki?
Mistycznie, czy fizjologia umyslu i zakodowanie pewnych spraw w glowie?

chosen one ;)

Post So cze 20, 2009 9:22 pm

grayy napisał(a):?
Mistycznie, czy fizjologia umyslu i zakodowanie pewnych spraw w glowie?

optowałbym raczej za tym drugim, za zakodowanymi schematami.
może mógłbyś im się przyjrzeć bliżej i osłabić je w jakimś stopniu.
to już zależy od Twoich chęci ;)
Obrazek

Opiekun

Post Pn cze 22, 2009 2:09 pm

Tzn. kazda droga ktora prowadzi mnie do oobe jest drogą odpowiednia dla mnie :)

chosen one ;)

Post Pn cze 22, 2009 2:24 pm

tu nie chodzi o drogę, ale o schematy mentalne, emocjonalne i fizyczne które Cie deprymują.
czyli możesz sobie zdawać sprawę z ich istnienia, jak i możesz nie mieć świadomości, że działasz według wypracowanych schematów.
kwestia jest taka, co zadecydujesz...
czy będziesz wciąż powielał i powielał je w nieskończoność, czy zaczniesz świadomie pracować nad sobą, aby się od nich uwolnić.
schematy zabierają nam dużo energii, można by zrobić niezła listę jak mają na nas wpływ
ciężko jest cokolwiek osiągnąć jeśli działamy nieświadomie niczym robot ;)

także droga drogą, a świadomość świadomością :)
Obrazek

Opiekun

Post Pn cze 22, 2009 2:35 pm

Staram się pracowac nad tym wszystkim, aczkolwiek to nie jest łatwe, póki co największym problemem w tym wszystkim jest poznanie fizjologii mojego mózgu :) (mam już troszkę za sobą, lecz i tak jestem w tym wszystkim nowicjuszem)
Medytacja (wiadomo, że nie tylko ona) chyba może pomóc w rozwiązywaniu lub pogłębianiu różnych schematów prawda?
Ostatnio edytowano Wt cze 23, 2009 10:24 am przez Gray, łącznie edytowano 2 razy

Opiekun

Post Pn cze 22, 2009 2:39 pm

Medytacja jest drogą do świadomości, a świadomość ma za zadanie niszczyć mentalne schematy, wypracowane w ciągu życia.
"Pozytywne działanie nie może ulec zniszczeniu, podczas gdy negatywność nieuchronnie niszczy sama siebie." - Budda Siakjamuni
"Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy."
- Martin Luther King

chosen one ;)

Post Pn cze 22, 2009 2:40 pm

może aż tak nie zgłębiaj fizjologii swojego mózgu ;)
medytacja tak, ale nie polecam pogłębiania schematów, wyciszenie i skupienie pomoże Ci dostrzec, to co Cie ogranicza i doda Ci sił w zmianach
Obrazek

Powrót do Cytaty z książek Carlosa Castanedy