Kryptonim: CLEAN

Wszystkie ankiety jakie przeprowadzono na forum znajdują się tutaj. Oddając swój głos na którąś z ankiet, pomagasz oraz decydujesz o swojej przyszłości.

Moderator: Opiekunowie

Jak podobała wam się praca, jaką wykonano w ramach projektu CLEAN?

Wymiatacie
8
24%
Dobra robota
11
32%
Neutralność to moje drugie imię
8
24%
Nieee! Zgińcie!
2
6%
Foch! Idę sobie stąd.
5
15%

Liczba głosów : 34

Opiekun

Post Pt sie 01, 2008 11:09 pm

Kryptonim: CLEAN

Werewolf:

Witajcie!

Cóż, postanowiliśmy odtajnić akcję, jaka w ostatnim czasie była prowadzona na forum, przez dwóch moderatorów. Miała ona na celu poprawienie jakości forum, poprzez zło, śmierć i zniszczenie (czyt. edytowanie wypowiedzi, usuwanie ich, egzekwowanie regulaminu). Przelaliśmy hektolitry potu, ręce pousychały, a oczy wypaliły się przy tej ciężkiej pracy, ale w końcu akcja dobiegła końca. A to wszystko dla was, kochani użytkownicy! (czyt. dla dobra forum).

A teraz trochę statystyk:

Dzięki nam, 204 łamiące święte prawo forum posty, zostały ścięte.
40 postów, zostało zesłanych tam, gdzie ich miejsce.
117 razy trudziliśmy się, by odpicować waszą odpowiedź ładnym czerwonym kolorkiem, dopiskiem u dołu, bądź modnym czerwonym wykrzyknikiem.
30 postów zostało oddzielonych od łona matki w różnych celach.
Za przewinienia, zostało przydzielonych z najwyższą rozwagą 19 wyroków, w wyniku których została wydana 1 kara śmierci.
12 godzin, zostało przepracowane przeze mnie, wliczając popijanie Yerba Mate.
Zdobyte zostały 3 odciski i wiele pomniejszych uszkodzeń na psychice
Ok 2 godzin, spiskowania i konsultowania z Jerrym.

Na koniec najważniejsze, czyli podziękowania. Najpierw podziękuję JERREMU, który ramię w ramię pracował ze mną nad tym. Mimo, że wielokrotnie staliśmy u progu rozpaczy, dokończyliśmy dzieła. Sam nie dał bym sobie rady, naprawdę wielkie DZIĘKI chłopie :) Dziękujemy także wszystkim dobrym i grzecznym użytkownikom, którzy nigdy nie przysparzali nam kłopotów, i dzięki którym, w naszych sercach tlił się wciąż promyczek nadziei. I wreszcie, podziękowania z góry dla wszystkich tych, którzy nie będą chcieli nas za to, co zrobiliśmy zlinczować ;)

P.S. Statystyki w przybliżeniu :) Wiecie, że was kochamy, prawda?

Na wstępie chciałem bardzo serdecznie Werewolfowi za ogromny wkład w zamiatanie forum.
Hmm wielu zapewne zaszliśmy za skórę, nieraz obrywaliśmy po głowach bananami, ale nie poddaliśmy się !
Mam nadzieję, że nasza praca będzie doceniona, a w jej świetle tych parę ostrzeżeń, czy upomnień, nie będzie aż tak wytykane....:)

Przez te godziny spędzone przy porządkach tutaj, po nocach śnią mi się tylko przyciski "ZMIEŃ", "DAJ OSTRZEŻENIE", "PRZENIEŚ TEMAT"...i gromy lecące od userów typu "Ty frajerze za co dostałem ostrzeżenie?" (żarcik).

Muszę przyznać, że mamy bardzo wielu kulturalnych i honorowych użytkowników forum, którzy nawet po lekkim dostaniu po uszach, potrafili przyznać się do błędu i zaoferować pomoc, oraz naprawę tego co uczynili. Dziękuję wam gorąco za wyrozumiałość !
Pozdrawiam /jerry/
"Pozytywne działanie nie może ulec zniszczeniu, podczas gdy negatywność nieuchronnie niszczy sama siebie." - Budda Siakjamuni
"Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy."
- Martin Luther King

Opiekun

Post So sie 02, 2008 1:36 pm

Re: Kryptonim: CLEAN

Hm, trudno mi wziac udzial w tej ankiecie, bo nie ma do zaznaczenia tego, co bym chetnie zaznaczyla, a mianowiecie-
" Duzo w tym przesady".
Teraz uzasadnie swoja wypowiedz:
Otoz uwazam, ze chamstwo trzeba tepic zanim sie rozprzestrzeni, pod pojeciem "chamstwo" rozumiem odzywki nieprzyjemne, ktore moga kogos zranic albo sa rzeczywiscie ordynarne.
Uznaje tez potrzebe trzymania sie tematu, to jest jasne, ale wtedy , gdy wypowiedz naprawde mocno z tematu zbacza, bo z obserwacji moge powiedziec, ze bywaja tematy jak i wypowiedzi, ktore cos w czlowieku pobudzaja, miedzy wypowiadajacymi dochodzi powiedzialabym - do przeplywu jakiegos impulsu co powoduje, ze ma sie wrazenie, jakby sie cos w glowie otwieralo, jakby inne spojrzenie na te sama sprawe, czlowiek czuje, ze to go rozwija choc czasem bywa nieco obok tematu , jest jakby przez sam temat pobudzone (nie wiem, czy udalo mi sie to dobrze wyrazic, bo nie jes latwe opsianie tego). W takich wypadkach raczej proponowalabym pewna elastycznosc adminow, bo jak zaczniecie sie tak szablonowo trzymac tematu to wlasnie tego impulsu zabraknie, wypowiedzi beda jak najbardziej na temat ale beda raczej "papierowe" niz zywe- wypowiedziane przez zywych ludzi.
W usuwaniu wszelkich wypowiedzi pisanych w niekoniecznie pieknej polszczyznie (mam tu na mysli slowa i zdania nieco ordynarne ale nikogo nie obrazajace) widze tez niezla pulapke, bo Darek np. pisze jezykiem bardzo zywym i tego typu okreslen nie unika , tak wiec jak bedziecie chcieli usuwac tego typu okreslenia to duzo jego wypowiedzi bedzie okrojonych , lub usunietych a zmuszanie ludzi do pisania grzecznego , z ogromnym namyslem jest czyms sztucznym i choc nie mialam zadnego ostrzezenia to musze powiedziec , ze w nowej wersji traktowania postow przez adminow widze dla mnie pewne problemy, bo nie lubie sie zbytnio namyslac kiedy cos pisze a czasem okreslenia bardziej dosadne niz grzeczne sa w stanie lepiej i krocej okreslic co czlowiek mysli, w koncu to forum dla pelnoletnich.
Tak wiec uwazam, ze niepotrzebnie wylaliscie az tak duzo potu; rozumiem Wasza chec wniesienia pozytynych energii, ale okrajanie wypowiedzi aby byly w pelni na temat i grzeczne uwazam za dzialalnosc przesadzona.
Mozna usuwac tylko to, co faktycznie na to zasluguje, bo granice przyzwoitosci sa przekroczone albo mocno odjechano od tematu , dzieki czemu utrzyma sie wlasciwy pozytywny poziom ale takie prostowanie tego wszystkiego na sile jest wedlug mnie niepotrzebnym wysilkiem i ograniczaniem "wolnosci" ( w cudzyslowie , bo jak napisalam chamskie wypowiedzi nie musza sie tu znajdowac) slowa . Przyrownalabym to do sprzatania lasu, gdzie obok smieci usuwa sie wszystkie rosnace jeszcze badyle co w konsekwencji da czysty lasek, w ktorym sa tylko drzewa , a jak wiadomo, ma byc tam tez mech, krzaki,i rozne rozniste rosliny, o!
Pisze co mysle, a krytyka podobno ma za zadanie rozwijac, nie wiem, czy ktos sie ze mna zgadza, ale takie a nie inne jest moje zdanie. Pozdrawiam. :)
Na drodze prawdziwego poznania trzeba odstawic przekonania.

Opiekun

Post So sie 02, 2008 2:12 pm

Dzięki Herbinko, bardzo dobrze, że napisałaś co o tym myślisz.

Oczywiście w tym co piszesz, dużo jest racji. Do tej pory z mojej strony tak to właśnie wyglądało, że środki zaradcze były stosowane w sytuacjach pewnej konieczności. Nie muszę chyba mówić, że poziom wypowiedzi na naszym forum mocno zjechał w dół. Przez dłuższy czas nie zwracano uwagi na łamanie regulaminu (szczególnie w punktach dotyczących pisowni), co spowodowało, że pewni użytkownicy zaczęli olewać to zupełnie i pisać w sposób, w który nawet znajomemu na gg bym nie pisał. Osobiście wypowiedź i to jak jest zapisana, jest dla mnie pewną miarą wagi, jaką się przywiązuje do tego co piszemy i szacunku, jakim darzymy współrozmawiających, a nade wszystko kultury. Dlatego uznałem, że w tym względzie trzeba będzie zaostrzyć nieco rygory, tak, by wróciło to do poprzedniego poziomu, a pewni użytkownicy przestali ignorować regulamin (który po coś został ustanowiony) i ludzi, którzy się tym forum zajmują. Wiem, że brzmi to sztywno, osobiście także odpowiada mi większa swoboda, ale z doświadczenia wiem, że wraz z nią przychodzi bałagan, potem chaos, na końcu upadek - patrzmy na przykład na naszą konkurencję.

W mojej opinii takie kroki były konieczne, żeby nie postępowało to dalej. Jeśli tama jest dziurawa, trzeba ją stanowczo wzmocnić, nim wzbierze woda. Gdyby to co zrobiliśmy było niepotrzebne, niech admini powiedzą i ukarzą nas odpowiednio, nie będę miał tego nikomu za złe.

Wypowiedzi nie pisane poprawnym językiem, nie były usuwane. Jak zostało napisane, część raportowaliśmy, część własnoręcznie poprawialiśmy (często bardzo długo), część zaś została pozaznaczana na czerwono, tam gdzie są błędy. Nie było żadnych problemów, jeśli komuś zdarzyło się kilka odstępstw, lecz wtedy, kiedy odbywało się to nagminnie, często do pary z ignorowaniem naszych próśb. Olewanie tego nic pozytywnego nie przyniesie, jeśli ma być to forum o pewnym poziomie.

Walczymy z chamstwem, tak jak powiedziałaś, nie zaś poprzez jakąś pruderyjność w określeniach.

Ja usuwałem wypowiedzi które w spory sposób odbiegały od tematu. To jest kwestia subiektywnej opinii, rozumiem że niektórzy mogą widzieć w tym przesadę. W każdym razie, na czas CLEANA zaostrzyliśmy kryteria, by było to gruntowne pozbycie się całego śmietnika jaki się uzbierał, a nie tylko zamiecenie wszystkiego pod tapczan. Zgadzam się z tobą Herbinko, być może trochę mchu i krzewów zostało usunięte, ale teraz one odrosną, a warstwa śmieci mogła je przysypać.

Zachęcam też innych do wyrażenia swoich opinii. W końcu dialog ma za zadanie rozwijać :)

P.S. Herbinko, mam nadzieję, że odnotowałaś, iż górna część była humorystyczna i aż tyle tego potu nie było ;)
"Pozytywne działanie nie może ulec zniszczeniu, podczas gdy negatywność nieuchronnie niszczy sama siebie." - Budda Siakjamuni
"Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy."
- Martin Luther King

Post So wrz 06, 2008 3:42 pm

Wybrałem odpowiedź Nieee! Zgińcie bo mi się spodobała :D a tak naprawdę to dobra robota

Opiekun

Post So paź 18, 2008 10:42 pm

Witam

Nie było mnie jakiś czas na forum. To co tu zauważam potwierdziło moje podejrzenia, że forum zostało porzucone. Nadal nie ma hasła do Bota_Egzekutora, żeby szybko banować i warnować. Ale nie lubię jak coś dobrego się psuje. Dlatego proszę rozsądną część użytkowników, która chce ratować to forum, aby wysała do mnie zgłoszenia wszystkich tematów i postów łamiących regulamin (na PW). Nie mam już czasu monitorować ani szans nadrobić tego co się napsuło, ale razem możemy zachować tu jakieś pozory ładu i, jeśli administracja nie ma czasu by zadbać o forum, niech użytkownicy sami o nie zadbają i pilnują porządku. Liczę na was i na to że utrzymamy ten przyczółek.

Bądźcie strażnikami tego miejsca.
- Martin Luther King

Opiekun

Post So paź 18, 2008 11:05 pm

Masz racje, wyrosly nie tylko krzewy ale tez zielsko . Pozdrowka.
Na drodze prawdziwego poznania trzeba odstawic przekonania.

Post So paź 18, 2008 11:10 pm

Już na PW wysłałem informacje, które posty powinny być usunięte. :)
I walka o strzepek marzen
o wieczne nadzieje i sens

Opiekun

Post So paź 18, 2008 11:32 pm

Teraz rozumiesz już Herbinko dlaczego postąpiliśmy z Jerrym tak a nie inaczej? Bo już wtedy było widać taką tendencję i chcieliśmy temu, póki możemy, zapobiec.
- Martin Luther King

Post N paź 19, 2008 2:26 am

Według mnie to wielki błąd że usunęliście ten temat. Niby chamska sporawa, ale po przeczytaniu całości można było dość do wniosku że negatywne emocje można konwertować na pozytywne. Negatywną energie wysyłaną przez kogoś można zmieniać na pozytywna. I tyle w temacie

Opiekun

Post N paź 19, 2008 10:18 am

Gdyby Arcadio zarządzał forum, nawet boty by go zaspamowały, bo coś można z tego wyciągnąć...

Arcadio! Oczywiście. Ale użytkownicy mają PRZYWILEJ się tu rejestrować, nie obowiązek. Moim zdaniem takie zachowanie (jak przykładowo temat pokaz ****) nie jest na odpowiednim poziomie.
- Martin Luther King

Post N paź 19, 2008 10:53 am

Hhehe :lol: rozwaliy mnie te boty, dobre.

Bo nie jest, ale UŚWIADAMIA.

Post N paź 19, 2008 12:15 pm

Porządek na tym forum jest, trzeba przyznać. Botów brat, trolli brak (nie licząc Qubusia, który zabawił u nas cały jeden dzień), fajnie jest, userzy fajni, moderatorzy fajni, admini fajni, po prostu cud miód i orzeszki :mrgreen: tak 3mać :P
jedynie mały ruch na shoutboxie, ale to drobiazg :D
Dobra robota, pzdr.
Nie czytaj moich postów, są głupie.

Powrót do Ankiety