Umiejetność podążania

To miejsce na słowa, które szczególnie zwróciły Twoją uwagę podczas lektury, a może szukasz ich interpretacji

Moderator: Opiekunowie

chosen one ;)

Post Pt cze 19, 2009 10:31 am

Umiejetność podążania

/posłużę się cytatem zamieszczonym na mojej stronie/

„(…)Następnie tłumaczył mi problem wyboru. Powiedział, że dla wojowników w podróży wybór nie jest tak naprawdę aktem ich woli, a raczej aktem eleganckiego poddania się sugestiom nieskończoności.
- To nieskończoność wybiera – powiedział. – Sztuka wojownika w podróży polega na opanowaniu umiejętności podążania za najmniejszą nawet podpowiedzią; jest to sztuka poddania się każdemu nakazowi nieskończoności. Potrzeba do tego ogromnego męstwa, siły, a nade wszystko zaś trzeźwości umysłu. Te trzy czynniki razem wzięte dają w sumie właśnie elegancję!(…)” Carlos Castaneda – “Aktywna strona nieskończoności”

/i mój komentarz/

Ktoś mógłby postawić pytanie – Jednym słowem elastyczność??

I mógłby uzyskać taką odpowiedź.

Elastyczność to giętkość, powiedzmy że w tym wypadku naszego umysłu i dostosowania się do sytuacji, ale to nie wszystko…

“Umiejętność podążania” to moim zdaniem bardzo trudna sztuka, niewielu z nas “słucha się” tego co niesie nam życie. Bez względu na wyznawaną religie, czy filozofię mało kto słucha się natchnień serca i najmniejszych podpowiedzi, które pojawiają się w naszym życiu. W tym przypadku don Juan zwrócił Castanedzie uwagę, na podstawową sprawę, że tak naprawdę to nie my wybieramy, ale wybiera nieskończoność.

W śnieniu i pokrewnych dziedzinach pokutuje wśród praktykujących zdanie, że to my decydujemy o tym “co zrobimy”, “gdzie pójdziemy”, że to my wiemy najlepiej co trzeba zrobić, w jaki sposób, jaką drogą itp.

Może tych kilka zdań zwróci naszą uwagę, na wewnętrzną ciszę, która parafrazując słowa don Juana wyposaży nas we wszystko co jest potrzebne na naszej drodze “śnienia”.
Sny są nami, a my nimi swoimi pragnieniami.
Obrazek

Opiekun

Post N cze 21, 2009 2:45 pm

Re: Umiejetność podążania

Zastanawiam się nad tym "wyborem nieskończoności".
Iść za sercem, za głosem wnętrza?
Jak najbardziej.

Ale "wybór" nieskończoności kojarzy mi się z przeznaczeniem. Lub inaczej - reakcją na sytuacje jakie niesie życie. Bo samo przeznaczenie, jako z góry ustalony los, jest dla mnie błędnym poglądem.
"Pozytywne działanie nie może ulec zniszczeniu, podczas gdy negatywność nieuchronnie niszczy sama siebie." - Budda Siakjamuni
"Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy."
- Martin Luther King

chosen one ;)

Post N cze 21, 2009 9:23 pm

Zgadza się z tym przeznaczeniem.
Gdyby tak było to cokolwiek byśmy zrobili, to nie miałoby wpływu na nasze życie, wciąż je deprymując.
Czym było by nasze życie, gdybyśmy nie mogli go zmienić, gdyby miało z góry założone ramy, bylibyśmy wtedy fatalistami ;)

Ja osobiście za fatalistę się nie uważam :)
Sny są nami, a my nimi swoimi pragnieniami.
Obrazek

Post N cze 21, 2009 10:22 pm

A ja pokusiłabym się o stwierdzenie, że owa "nieskończoność" to nic innego jak intuicja, a cała "zabawa" polega na tym, by doprowadzić do perfekcji umiejętność posługiwania się nią. Niestety (?), posiadamy jeszcze analityczny umysł pod wpływem, którego nasz wewnętrzny kompas ulega rozmagnetyzowaniu. Myślę, że gdyby udało nam się zsynchronizować intuicję z rozumem do tego stopnia, by współdziałały, a nie rywalizowały, nasze życie byłoby pełniejsze, a wybory, których dokonujemy, byłyby bardziej naturalne, a co za tym idzie, optymalne dla zainteresowanego :)
Pozdrawiam

Post Wt cze 23, 2009 11:07 am

hmm, "umiejętność podążania" sympatycznie ujęła to sbitara, iż nasz wewnętrzny kompas, jest lekko zdezorientowany, bardzo możliwe, choć uważam że castaneda miał do przekazania wiele więcej, np ów elegancja. dla nas to znaczy zupełnie coś innego niż dla don juana np. elegancja to także sposób w jaki poddajemy się "wyrokom nieskończoności" ;) nie szarpiemy się wewnętrznie, nie próbujemy wszystkiego na siłę zmieniać walczyć itd. staramy się płynąć z wiatrem tak jak nas niesie. i jak mała łódka jest w stanie zrobić manewry których nie wykona duża jednostka. podobna analogia. pomiędzy nami a śnieniem. my jesteśmy jak ten potężny żaglowiec niezdolny do szybkich manewrów, zaspany i ociężały. śnienie jest zaś jak ta mała łódka. ale umiejętność "słuchania" jest bardzo drażniąca, dla ludzi. taka nasza natura że jesteśmy krnąbrni, i stawiamy na swoim zawsze. jesteśmy bardzo często skostniali, kompromis jest dla nas tylko pustym słowem. a nie tędy droga. nauczenie się "słuchać" powoduje iż jesteśmy bardziej elastyczni, bardziej "światli" nasza wiedza się pogłębia. a to jest już tylko in plus

Post Wt mar 09, 2010 6:00 am

A co jesli wyrokiem nieskonczonosci jest nic innego jak nasza intencja na to zycie stworzona w drugiej uwadze przed momentem ponownego wcielenia. Nie jest to fatum w znanym znaczeniu tego slowa gdyz jest nam znany wynik koncowy naszej drogi. Zna go nasza druga uwaga co nie jest obierane przez nasza pierwsza zakorzeniona w ciaglym dialogu. i mozemy posluchac naszej intuicji i podazyc zgodnie z planem lub robic sobie kuku w palec i krzyczec auaaa.

Powrót do Cytaty z książek Carlosa Castanedy